NaprapatiOrdet ”naprapati” kommer av tjeckiskans ”napravit” som betyder korrigera och grekiskans ”pathos” som betyder lidande och fritt översatt brukar det presenteras som ”korrigering av orsak till lidande”.

Som naprapat förebygger och behandlar man funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödorganen. Genom att behandla både muskler, nerver och leder nås en bättre funktion och rörlighet i hela kroppen. Denna helhetssyn är själva kärnan i naprapatin, som idag är den största yrkeskåren inom avancerad manuell medicin. När samspelet mellan muskler, leder och nervsystem inte fungerar optimalt uppstår smärta. Exempel på smärttillstånd, som med gott resultat behandlas av naprapater, är nackspärr, spänningshuvudvärk, musarm, tennisarmbåge samt skulder-, axel-, ländryggs-, ischias-, knä-, hälsene- och käkledsbesvär.

För att patienten skall få rätt behandling, görs vid nybesök en grundlig anamnes (patientberättelse) samt specifika tester för att säkerställa en diagnos. I den efterföljande behandlingen används en eller flera av metoderna nedan:

 • Manipulation som är naprapatens viktigaste behandlingsmetod är en teknik där man med olika behandlingsgrepp normaliserar rörligheten och funktionen i leder.

 • Mobilisering är ett alternativ till manipulation som skiljer naprapaten från de flesta andra yrkesgrupper inom manuell medicin. Vid mobiliseringen tas mycket specifika och lednära handgrepp. Även mobiliseringen används för att normalisera ledrörligheten och återvinna funktionen.

 • Triggerpunktsbehandling används för att minska lokal smärta men även smärtutstrålning. De spända muskelsträngarna behandlas med flera olika metoder där muskeltöjning är en gemensam komponent.

 • Muskeltöjning (stretching) används för att minska muskelspänning och normalisera rörlighet och funktion.

 • Klassisk massage av muskler och bindväv för att mjuka upp vävnaden, minska muskelspänning samt öka cirkulationen. Dessa effekter gör massagen mycket effektiv i smärtlindrande syfte.

 • Naprapaten ger också ofta träningsråd. Här ställs alltid patientens styrka i relation till rörligheten och övningarna kan bestå av såväl muskeltöjning som specifik eller allmän styrke- och konditionsträning.


En legitimerad naprapat har gått en 4-årig utbildning på Naprapathögskolan och därutöver praktiserat ett år, bl.a. inom offentlig vård, för att kunna bli legitimerad av Socialstyrelsen, som också är tillsynsmyndighet för naprapater. Naprapater lyder precis som alla andra legitimerade yrkesutövare under Hälso- och sjukvårdens lagar och förordningar. Det medför naturligtvis en ökad trygghet för patienterna. Naprapaten har ett självständigt vårdansvar. Det innebär att patienten både kan gå direkt till naprapat eller bli remitterad från annan vårdgivare. I båda fallen har naprapaten ansvar för att undersöka och behandla patienten på korrekt sätt och för att dokumentera sina åtgärder. Naprapaten måste också kunna uppmärksamma sådana fynd hos patienten som gör att patienten borde undersökas av annan vårdgivare och sådant som gör att naprapatisk behandling inte bör utföras, eller utföras med större försiktighet än vanligt.

Mina titlar

 • item-2
  Legitimerad Naprapat

 • item-1
  Certifierad massör

 • item-4
  Licensierad idrottsmassör

 • item-4
  Diplomerad massageterapeut

Sjukvårdsförsäkring

Använd din privata sjukvårdsförsäkring hos mig. Klicka på samarbeten ovan för vidare information.

Boka tid

Klicka på knappen nedan för att boka tid redan idag. Bokning kan ske både online och på telefon.

Boka tid nu!